Почетна | За нас Патници |Бизнис заедница| Контакт|Мапа на са?тот
Пребарување:
 

 
  Интерактивна мапа на царинарници Отворена линија 

Испратете прашања,
жалби, сугестии

 
Пребарување низ царинска 
тарифа-ТАРИМ
  Состојба на граници и царински испостави   Најчесто поставувани прашања

Партнерството помеѓу Царинската управа и деловната заедница се остварува преку работата на Советодавното тело, кое претставува форум на размена на меѓусебни мислења.

Советодавното тело е формирано во јануари 2009 година, согласно стандардите на Светската царинска организација (Конвенција на хармонизација и поедноставување на царинските процедури).

Во Советодавното тело членуваат:

- Царинска управа
- Стопанска комора на РМ
- Сојуз на стопански комори на РМ
- Стопанска комора на Северозападна Македонија
- Американска стопанска комора во РМ
- СИЗ„Македонија сообраќај” АМЕРИТ
- Групација на шпедитери и логистички оператори -МИФА
- Текстилно трговско здружение – Текстилен кластер
- Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ
- Холандска стопанска комора
- Македонско Бугарска стопанска комора
- Унија на Германски комори за индустрија и трговија – Претставништво Скопје
- Стопанска комора на Македонија – Турција

Основни принципи на работа на телото се:

- промовирање на партнерството помеѓу Царинската управа и бизнис заедницата,
- осигурување на висок степен на олеснување на трговијата како и безбедност,
- модернизирање на царинските постапки и
- активности на тренинг и обуки

 ДЕЛОВНИК ЗА РАБОТА НА СОВЕТОДАВНО ТЕЛО


 Презентации од Царинска управа
 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА УПАТСТВО ЗА ПРИЕМ НА ТРАНЗИТНА ДЕКЛАРАЦИЈА ПРЕД СТОКАТА ДА БИДЕ СТАВЕНА НА УВИД (0.89 MB)

СИСТЕМ ЗА ПОСТАПКИ СО ЕКОНОМСКИ  (1.28MB)
   
АВТОРИЗИРАН ОВЛАСТЕН ЕКОНОМСКИ ОПЕРАТОР (1.46 MB)
УПАТСТВО ЗА ПРИВРЕМЕН УВОЗ И ИЗВОЗ НА АМБАЛАЖА (1.00 MB)
   
   
 Спроведување на царински постапки

   Внесување на стока и привремено чување Царинска вредност
  Дозволена употреба на стока Потекло на стока
  Постапки со економски ефект Царинска тарифа

  Транзит

Царинска лабораторија
  ДДВ Забрани/Ограничување
   Акцизи Интелектуална сопственост
  Надоместоци и такси .
  Гаранции и царински долг . 

MK | EN | SQ
 Новини
 Советодавно тело

 
 
 
 
 

 Сервиси

Supported by
| ??????
Моментално посетители: 4
Вкупно посетители: 10507219

 
Почетна | За нас | Патници | Бизнис заедница | Контакт |Мапа на са?тот
?2004 Царинска управа на Република Македони?а